Pražená chilli omáčka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 3 ks Garnát obecný
  • 20 ks Šalotka
  • 7 ks Chilli paprička sušená
  • 10 stroužek Česnek
  • 1 šálek Olej rostlinný
  • 6 polévková lžíce Cukr palmový
  • 1 polévková lžíce Omáčka rybí
  • 3 polévková lžíce Tamarindové pyré
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 937 kcal
  • Sacharidy 126 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 189 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 126 g
  • Cholesterol 1 mg
  • Draslík 2617.6 mg
  • Vláknina 20440 mg
  • Vitamín A 20440 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.1 mg
  • Vitamín E 4.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi Wok rozpálíme olej, na něm osmahneme na kolečka nakrájené šalotky a na plátky nakrájený česnek dozlatova. Takto upravené je přendáme do mixéru, nebo kuchyňského robotu.

  • 2

    Poté asi 1 - 2 minuty smažíme sušené garnáty s 1 lžičkou garnátové pasty s nasekanými sušenými lusky červených chilli papriček. Vše ještě s dalšími surovinami přidáme k připravenému česneku a šalotce do mixéru. Zalijeme množstvím oleje, aby nám vznikla táhlá tekutá pasta. Pastu potom dáme do pánve Wok a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a zvolna vaříme. Sledujeme, aby se pasta dlouho nevařila, protože by zkaramelizovala na špalek. Dochutíme rybí omáčkou nebo solí.

  • 3

    Tuto chilli omáčku používáme jako základy jídel, zejména smažených směsí a také jako kořenící přísadu.

  • 4

    Ve vzduchotěsné nádobě vydrží uskladněná v chladničce i několik měsíců.

  • 5

    Omáčka vystačí na 250 g.

  • 6

Komentáře k receptu