Zapečená ryba s bramborovou krustou
Suroviny
- 700 g Brambory
 - 120 g Žampiony čerstvé
 - 350 g Treska uzená
 - 350 g Filé rybí
 - 250 g Krevety tygří - loupané
 - 120 g Sýr Gruyére
 - 625 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 92 g
 - Sodík 449 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 133.3 mg
 - Draslík 985.6 mg
 - Vláknina 12354.2 mg
 - Vitamín A 12354.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout.
 - 
                                2
Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek.
 - 
                                3
Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout.
 - 
                                4
Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme.
 - 
                                5
Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem.
 - 
                                6
Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu.
 - 
                                7
Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny.