Slavnostní francouzká humrová polévka
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cibule
 - 50 g Mrkev kořen
 - 500 g Humr
 - 5 g Oregano čerstvé
 - 250 ml Víno bílé
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Vývar rybí
 - 1 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 4 polévková lžíce Martell cognac
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1705 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 192.9 mg
 - Draslík 772.3 mg
 - Vláknina 1708 mg
 - Vitamín A 1708 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zeleninu ořistíme a pokrájíme na větší kousky. Humra usmrtime a omyjeme.
 - 
                                2
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vložíme zeleninu, bobkový list a humra a zvolna opékáme, až humr lehce zčervená. Přilijeme koňak a necháme jej zredukovat asi na polovinu, 7 minut vaříme. Potom vše zalijeme vývarem a vínem a dále na mírném ohni vaříme, pak humra vyjmeme a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat. Za pomoci paličky rozevřeme krunýř, odstraníme vnitřnosti a vybereme maso. Krunýř dáme ještě na 10 minut do polévky vyvařit.
 - 
                                3
Nakrájíme maso, rozdělíme je na dvě části. Větší část vrátíme do polévky, menší odložíme na ozdobu. Oddělíme žloutek od bílku a rozšleháme jej se smetanou. Polévku rozmixujeme, přecedíme, vlijeme žloutek se smetanou, za stálého míchání asi jednu minutu povaříme, přidáme oregano a servírujeme. Porce zdobíme humřím masem.
 - 
                                4
Můžeme podávat s bylinkovými či česnekovými krutony.