Česnekový bujon z mušlí
Suroviny
- 300 g Rajčata
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 1444 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 44.4 mg
 - Draslík 1055.8 mg
 - Vláknina 5613.8 mg
 - Vitamín A 5613.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupaný česnek utřeme s mořskou solí a v hrnci na olivovém oleji krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
 - 
                                2
Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme, přimícháme do bujonu a podáváme.
 - 
                                3
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                4
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                5
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                6
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                7
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                8
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.