Zapékané ústřice s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 220 g Rajčata
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 12 ks Ústřice
 - 2 ks Šalotka
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
 - 0.5 polévková lžíce Pepř cayenský
 - 5 polévková lžíce Sýr Čedar
 - 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 1689 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 170.3 mg
 - Draslík 1285.2 mg
 - Vláknina 6082 mg
 - Vitamín A 6082 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.8 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lastury ústřic dobře očistíme a omyjeme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar. Když se začne vařit, ponoříme do něj ústřice a pomalu je vaříme 3-5 minut. Pak je scedíme a necháme okapat. Ústřice otevřeme, odstraníme horní polovinu lastury a ponecháme je v lasturách.
 - 
                                2
Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, petrželku omyjeme, drobně pokrájíme a několik lístků si necháme na ozdobu. Zralá rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme. Z rozkrájených rajčat odstraníme semínka a pak je rozkrájená nahrubo rozmixujeme, nebo je vidličkou rozmačkáme.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej a šalotku podusíme. Přimícháme cayenský a zelený pepř, rajčatové pyré a podle chuti osolíme a případně dochutíme špetkou cukru.
 - 
                                4
Ústřice posypeme nastrouhaným sýrem. Každou ozdobíme kopečkem rajčatového pyré (po 1 lžičce), poskládáme je do zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C 10 minut, ozdobíme lístkem petrželky a ihned servírujeme.