Zapékané ústřice s rajčatovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 220 g Rajčata
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 12 ks Ústřice
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
  • 0.5 polévková lžíce Pepř cayenský
  • 5 polévková lžíce Sýr Čedar
  • 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 572 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1689 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 170.3 mg
  • Draslík 1285.2 mg
  • Vláknina 6082 mg
  • Vitamín A 6082 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.8 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lastury ústřic dobře očistíme a omyjeme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar. Když se začne vařit, ponoříme do něj ústřice a pomalu je vaříme 3-5 minut. Pak je scedíme a necháme okapat. Ústřice otevřeme, odstraníme horní polovinu lastury a ponecháme je v lasturách.

  • 2

    Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, petrželku omyjeme, drobně pokrájíme a několik lístků si necháme na ozdobu. Zralá rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme. Z rozkrájených rajčat odstraníme semínka a pak je rozkrájená nahrubo rozmixujeme, nebo je vidličkou rozmačkáme.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej a šalotku podusíme. Přimícháme cayenský a zelený pepř, rajčatové pyré a podle chuti osolíme a případně dochutíme špetkou cukru.

  • 4

    Ústřice posypeme nastrouhaným sýrem. Každou ozdobíme kopečkem rajčatového pyré (po 1 lžičce), poskládáme je do zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C 10 minut, ozdobíme lístkem petrželky a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu