Zapékané slávky se žloutkovým krémem
Suroviny
- 150 g Karotka
 - 120 g Celer řapíkatý
 - 80 g Pastinák
 - 180 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Citrony
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř citronový
 - 1 l Voda pitná
 - 3 dl Víno bílé
 - 7 dl Voda pitná
 - 1.5 kg Mušle slávky
 - 3 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sýr Gouda 45%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 978 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 1683 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 724.6 mg
 - Draslík 1602.7 mg
 - Vláknina 9930.1 mg
 - Vitamín A 9930.1 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.1 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 66.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé slávky důkladně kartáčem očistíme, pod tekoucí vodou důkladně omyjeme a pak jim odstraníme tykadla. Omyjeme a osušíme citrón a nakrájíme ho na čtvrtky.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu 3 dl bílého vína s 1 dl vody a 1 lžičkou soli. Slávky zprudka vaříme 2 minuty, poté je vyjmeme, neotevřené škeble vyhodíme.
 - 
                                3
Očistíme a omyjeme karotku, řapíkatý celer, pastinák. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku a listy řapíkatého celeru odložíme na ozdobu.
 - 
                                4
V druhém hrnci přivedeme k varu 7 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Když přijde k varu, dáme do ní pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ji necelou minutu. Pak scedíme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vymažeme zapékací mísu olejem, na dno položíme povařenou zeleninu, na ni poklademe poloviny škeblí se slávkami.
 - 
                                5
V rendlíku rozpustíme máslo. Do mísy dáme vaječné žloutky a za stálého šlehání přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a pomalu přidáváme máslo a zašleháváme. Nakonec přimícháme 6 lžic vody ze slávek a jemně nastrouhaný sýr. Každou slávku přelijeme vaječnou omáčkou.
 - 
                                6
Slávky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 10-15 minut. Zapečené slávky ozdobíme citrónem, natí petrželky, celeru a ihned podáváme.