Zapékané slávky se žloutkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Karotka
  • 120 g Celer řapíkatý
  • 80 g Pastinák
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Citrony
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř citronový
  • 1 l Voda pitná
  • 3 dl Víno bílé
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 kg Mušle slávky
  • 3 polévková lžíce Olej sezamový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Sýr Gouda 45%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 978 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 1683 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 724.6 mg
  • Draslík 1602.7 mg
  • Vláknina 9930.1 mg
  • Vitamín A 9930.1 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 76.1 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 66.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé slávky důkladně kartáčem očistíme, pod tekoucí vodou důkladně omyjeme a pak jim odstraníme tykadla. Omyjeme a osušíme citrón a nakrájíme ho na čtvrtky.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 3 dl bílého vína s 1 dl vody a 1 lžičkou soli. Slávky zprudka vaříme 2 minuty, poté je vyjmeme, neotevřené škeble vyhodíme.

  • 3

    Očistíme a omyjeme karotku, řapíkatý celer, pastinák. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku a listy řapíkatého celeru odložíme na ozdobu.

  • 4

    V druhém hrnci přivedeme k varu 7 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Když přijde k varu, dáme do ní pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ji necelou minutu. Pak scedíme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vymažeme zapékací mísu olejem, na dno položíme povařenou zeleninu, na ni poklademe poloviny škeblí se slávkami.

  • 5

    V rendlíku rozpustíme máslo. Do mísy dáme vaječné žloutky a za stálého šlehání přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a pomalu přidáváme máslo a zašleháváme. Nakonec přimícháme 6 lžic vody ze slávek a jemně nastrouhaný sýr. Každou slávku přelijeme vaječnou omáčkou.

  • 6

    Slávky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 10-15 minut. Zapečené slávky ozdobíme citrónem, natí petrželky, celeru a ihned podáváme.

Komentáře k receptu