Dort s garnáty po starodávnu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Garnát obecný
  • 50 g Hrozinky
  • 50 g Petržel - nať
  • 20 g Majoránka
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 50 g Mandle
  • 300 g Listové těsto
  • 5 g Šafrán
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 683 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 512 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 310.7 mg
  • Draslík 567.9 mg
  • Vláknina 12350 mg
  • Vitamín A 12350 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.1 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrozinky necháme nabobtnat v misce s vlažnou vodou. Vyloupeme ocásky garnátů (tři necháme vcelku na ozdobení), odstraníme z nich černé střívko, omyjeme je, osušíme a nahrubo nasekáme. Pokrájíme

  • 2

    jemně mandle a omytou petrželku a majoránku.

  • 3

    Nasekané ocásky garnátů dáme do mísy, přidáme nasekanou petrželku a majoránku, mandle a nabobtnalé a osušené hrozinky. Zvlášť rozmícháme v mléce žloutky a dřevěnou vařečkou přimícháme šafrán

  • 4

    a po špetce soli a pepře.

  • 5

    Válečkem na nudle rozválíme tři čtvtiny těsta na tloušťku asi 3 mm a dáme je do lehce máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a navršíme na ně všechnu připravenou směs z garnátů. Pak rozválíme zbývající těsto a položíme je navrch. Povrch těsta ozdobíme různými vzory. Okraje těsta přitiskneme k sobě.

  • 6

    Dáme dort do trouby na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Jakmile bude hotový, přendáme ho na servírovací mísu, ozdobíme v páře uvařenými ocásky garnátů, které jste si uschovali vcelku, a teplý podáváme.

Komentáře k receptu