Slávky grilované se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Mušle slávky
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 20 g Petržel - nať
  • 300 ml Víno bílé
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.12 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 195 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 498 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 39.5 mg
  • Draslík 451.9 mg
  • Vláknina 350 mg
  • Vitamín A 350 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky nasypeme do dřezu, drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty a cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.

  • 2

    Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, bez váhání vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.

  • 3

    Slávky i víno dáme do kastrolu. Přikryjeme a 5 minut vaříme, než se mušle otevřou. Průběžně protřepáváme.

  • 4

    Slávky vybereme lžící s otvory. Tekutinu, ve které se mušle vařily, vylijeme.

  • 5

    Nastrouháme Parmezán, rozmačkáme česnek. V míse smícháme olej s pěti lžícemi sýra a s česnekem, směs odložíme stranou.

  • 6

    Když slávky trochu vystydnou, vyloupeme je. Neotevřené mušle vyhodíme. Křídla lastur oddělíme, polovinu jich vyhodíme, zbytek rozložíme do jedné vrstvy do velké mělké zapékací misky.

  • 7

    Do každé lastury vložíme maso slávky, na něj trochu sýrové směsi.

  • 8

    Zapékací mísu umístíme asi 10 cm pod horký gril a grilujeme asi 2 minuty, až se sýr začne tavit.

  • 9

    Posypeme zbytkem sýra a petrželkou. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu