Pečené krekry z jasmínové rýže s krevetovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 90 g Krevety tygří - loupané
  • 150 g Rýže jasmínová
  • 400 ml Voda pitná
  • 250 ml Kokosové mléko
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Tamarindová pasta
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 hrst Koriandr čerstvý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Ořechy burské pražené
  • 1 polévková lžíce Omáčka rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 201 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 165 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 15.8 mg
  • Draslík 158.1 mg
  • Vláknina 5648.5 mg
  • Vitamín A 5648.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži nasypeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přemístíme ho většího hrnce, zalijeme vroucí vodou, promícháme, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme zvolna vařit cca 15 minut. Musí se nám vstřebat téměř všechna tekutina.

  • 2

    Poté zmírníme plamen na minimum a pomalu pražíme cca 2 hodiny dokřupava. Když se rýže začne lepit na dno, pokračujeme v restování ještě 5 minut, dokud se koláč nezačne odlepovat od stěn hrnce. Rýži opatrně vyklopíme na plech a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 20 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout.

  • 3

    Mezitím připravíme omáčku. Česnek nakrájíme nahrubo, korinadrovou nať nasekáme, vařené krevety očistíme, tamarindovou pastu rozmícháme v trošce horké vody, pražené ořechy nasekáme a chilli papričku bez semínek nadrobno nakrájíme. Vše vložíme do mixéru, přidáme zbylé ingredience a rozmixujeme na hladkou pastu. Omáčku přelijeme do misky.

  • 4

    Rýžový koláč nalámeme na kousky a podáváme s připravenou omáčkou.

Komentáře k receptu