Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Krevety tygří - loupané
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Víno bílé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Losos - filety
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 3 l Voda pitná
  • 3 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 652 mg
  • Bílkoviny 84 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 300.5 mg
  • Draslík 1036.7 mg
  • Vláknina 990.2 mg
  • Vitamín A 990.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si očištěné a omyté krevetky. Filety z lososa bez kůže omyjeme a necháme okapat. Bylinky: snítky petrželové natě, bazalky, libečku a tymiánu svážeme, omyjeme a necháme okapat.

  • 2

    Do širšího hrnce s 3dl vody a se síťkou vložíme svazek bylinek. Vodu přivedeme k varu, na bylinky položíme filety lososa. Pod poklicí vaříme v páře 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme filety lososa pod poklicí dojít 8-10 minut.

  • 3

    Mezitím, než dojde losos, v druhém hrnci přivedeme do varu 2-3 litry vody s citrónovou šťávou a solí na uvaření krevetek.

  • 4

    Než se začne vařit voda pro krevetky, uvaříme si bešamelovou omáčku: v rendlíku rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Do jíšky za stálého míchání přilijeme smetanu, ochutíme solí, 2 špetkami muškátového oříšku, 2 špetkami bílého pepře a přilijeme bílé víno. Omáčku stále mícháme a pomalu vaříme 1-2 minuty.

  • 5

    Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní krevetky, vaříme je 5-7 minut (podle velikosti).

  • 6

    Uvařené filety lososa vyjmeme z páry, odložíme je do předem vyhřáté mísy, osolíme podle chuti a uchováme v teple. Do teplé bešamelové omáčky vložíme uvařené scezené krevetky.

  • 7

    Na talíře položíme filety lososa, přilijeme je bešamelem s krevetkami a hned servírujeme.

Komentáře k receptu