Bujon se svatojakubskými mušlemi
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 500 g Mušle svatojakubské
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Kari koření
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 779 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1627 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 83.9 mg
- Draslík 1401.6 mg
- Vláknina 9242.8 mg
- Vitamín A 9242.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Mražené maso hřebenatek (svatojakubské mušle) velmi zvolna rozmrazíme tak, že všechny hřebenatky nasypeme do dostatečně velké mísy a zalijeme je čerstvým mlékem. Takto je necháme v chladničce co nejdélé 6-8 hodin. Pak mléko slijeme a hřebenatky v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. 
- 
                                2Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Pak přidáme omyté 
- 
                                3mušle a vaříme dalších 6 minut. 
- 
                                4Bujon dochutíme solí a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou. 
- 
                                5Bujon z mušlí a ryb [30049]: 
- 
                                6Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. 
- 
                                7Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. 
- 
                                8Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. 
- 
                                9Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. 
- 
                                10Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        