Těstoviny s mořskými plody
Suroviny
- 400 g Těstoviny konzumní
- 90 g Krevety tygří - loupané
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 400 g Mušle slávky
- 400 g Škeble čerstvé
- 45 ml Olej olivový
- 60 ml Víno bílé
- 2 kávová lžička Petržel - nať
- 1 ks Cibule
- 1.5 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Bazalka
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 674 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 16 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 85.6 mg
- Draslík 801.5 mg
- Vláknina 2140.8 mg
- Vitamín A 2140.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V hluboké pánvi zahřejeme 30 ml oleje. Vložíme drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a půlku chilli papričky, zbavené zrníček a rozkrájené na kousky. Za stálého míchání smažíme 2 minuty. Přimícháme nakládaná nakrájená rajčata, polovinu množství nasekané petržele a dle chuti opepříme. Uvedeme do varu, poté snížíme teplotu a povaříme 15 minut. 
- 
                                2Mezitím očistíme mušle a škeble pod tekoucí vodou. Odstraníme ty, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu. 
- 
                                3Ve velké pánvi zahřejeme zbytek oleje. Přidáme mušle a škeble se zbytkem petržele, mícháme a smažíme na prudkém plameni několik vteřin. Poté přilijeme víno a pánev zakryjeme poklicí. Povaříme 5 minut, než se škeble a mušle otevřou a čas od času pánví zatřeseme. 
- 
                                4Odstavíme pánev z ohně. Mušle a škeble necháme okapat a vložíme do misky. Ty, které se během vaření neotevřely, odstraníme. 
- 
                                5Tekutinu, ve které se mušle a škeble vařily, slijeme do odměrky a uchováme. Na ozdobu si ponecháme 8 škeblí a 4 mušle ve skořápkách, zbytek vyloupeme. 
- 
                                6Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím vlijeme 120 ml tekutiny, ve které se mušle a škeble vařily, do rajské omáčky. Za stálého míchání uvedeme do varu. Snížíme teplotu, přidáme bazalku a vmícháme do omáčky vařené loupané krevety a vyloupané mušle a škeble. Zamícháme a dochutíme. 
- 
                                7Na uvařené těstoviny nalijeme omáčku a důkladně promícháme. Každou porci ozdobíme 2 mušlemi a 1 škeblí se skořápkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        