Mušle na šafránu s tagliatelle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 450 g Tagliatelle
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Mušle slávky
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 816 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 909 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 205.6 mg
  • Draslík 741.9 mg
  • Vláknina 2012.4 mg
  • Vitamín A 2012.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.3 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod studenou tekoucí vodou vydrhneme mušle, vyřadíme ty, které se neuzavřou, ani když na ně ostře poklepeme. Mušle dáme do hrnce s vínem a nakrájenou cibulí. Pod pokličkou vaříme 8 minut, dokud se mušle neotevřou, a občas zatřeseme hrncem. Mušle vyndáme, dáme okapat a tekutinu uschováme. Mušle, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Ponecháme stranou pár mušlí v ulitách na ozdobu, zbytek mušlí z ulit vyndáme.

  • 2

    Vyvařenou tekutinu slijeme do pánve, přivedeme k varu a polovinu necháme vyvařit. Sundáme z ohně a dáme stranou.

  • 3

    Ve woku rozehřejeme máslo, přidáme česnek a smažíme do zlatohněda, přimícháme solamyl a minutu smažíme, přimícháme smetanu a vývar. Šafrán rozdrtíme a přidáme do woku. Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud omáčka nezhoustne. Vmícháme citronovou šťávu, žloutek, mušle bez lastur a necháme projít varem.

  • 4

    Hrnec s osolenou vodou přivedeme k varu, přidáme těstoviny a olej a vaříme 10 minut. Poté je scedíme a dáme na servírovací mísu. Přidáme omáčku s mušlemi a promícháme.

  • 5

    Ozdobíme petrželkou a uschovanými mušlemi v lasturách a podáváme.

Komentáře k receptu