Slávky grilované se sýrem
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 6 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 451.9 mg
- Vláknina 350 mg
- Vitamín A 350 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Slávky nasypeme do dřezu, drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty a cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě. 
- 
                                2Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, bez váhání vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou. 
- 
                                3Slávky i víno dáme do kastrolu. Přikryjeme a 5 minut vaříme, než se mušle otevřou. Průběžně protřepáváme. 
- 
                                4Slávky vybereme lžící s otvory. Tekutinu, ve které se mušle vařily, vylijeme. 
- 
                                5Nastrouháme Parmezán, rozmačkáme česnek. V míse smícháme olej s pěti lžícemi sýra a s česnekem, směs odložíme stranou. 
- 
                                6Když slávky trochu vystydnou, vyloupeme je. Neotevřené mušle vyhodíme. Křídla lastur oddělíme, polovinu jich vyhodíme, zbytek rozložíme do jedné vrstvy do velké mělké zapékací misky. 
- 
                                7Do každé lastury vložíme maso slávky, na něj trochu sýrové směsi. 
- 
                                8Zapékací mísu umístíme asi 10 cm pod horký gril a grilujeme asi 2 minuty, až se sýr začne tavit. 
- 
                                9Posypeme zbytkem sýra a petrželkou. Podáváme teplé. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        