Velikonoční plněný chléb s bylinkami
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 g Tvaroh měkký
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do perníku
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 3 polévková lžíce Kopřiva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 336 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 134.7 mg
 - Draslík 121.7 mg
 - Vláknina 1518.5 mg
 - Vitamín A 1518.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kopřivy spaříme a nasekáme, petrželovou nať a kopr nakrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme i s natí.
 - 
                                2
Měkký tvaroh našleháme se solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli, kopřivy a bylinky.
 - 
                                3
Mouku prosejeme na vál s kypřícím práškem, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, přidáme sůl a kmín. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
 - 
                                4
Z těsta oddělíme čtvrtinu, zbylé rozválíme na placku, potřeme tvarohovou nádivkou, zavineme, konce podložíme, aby nádivka nevytékala, a na několika místech lehce propícháme vidličkou. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
 - 
                                5
Ze zbylého těsta vyválíme tři válečky, z kterých upleteme copánek, kterým položíme po délce do středu závinu. Potřeme závin rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 175°C pečeme, až závin zrůžoví.
 - 
                                6
Chléb porcujeme až po vychladnutí.