Švýcarský kynutý ovocný chlebíček
Suroviny
- 150 g Mandle
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 250 g Meruňky sušené
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 10 g Droždí
 - 200 g Cukr moučkový
 - 250 g Křížaly (sušená jablka)
 - 300 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Anýz mletý
 - 5 ks Fíky sušené
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 906 kcal
 - Sacharidy 155 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 239 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 20 mg
 - Draslík 900 mg
 - Vláknina 24995.3 mg
 - Vitamín A 24995.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 8.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené ovoce před použitím namočíme. Droždí vymícháme s cukrem do tekutého stavu, přilijeme trochu teplé vody a necháme kynout.
 - 
                                2
Mouku se solí nasypeme do mísy, přilijeme kvásek a zbytek teplé vody a uhněteme těsto. Musí se začít tvořit vzduchové bublinky. Odložíme na teplé místo a znovu necháme kynout.
 - 
                                3
Mezitím sušené ovoce nadrobno nakrájíme a poté jej do těsta zapracujeme společně s nasekanými mandlemi, máslem, cukrem a anýzem. Přemístíme do pečicí formy a necháme ještě krátce vykynout. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C cca 60 minut. Hotový chlebíček necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme.