Velikonoční bůčková kapsa
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Rohlíky bílé
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Pivo světlé 12% 4,5% obj.
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 dl Voda pitná
 - 0.5 dl Olej slunečnicový
 - 1 kg Vepřový bok
 - 1 polévková lžíce Česnek
 - 8 polévková lžíce Kopřiva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1906 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 179 g
 - Sodík 262 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 474.1 mg
 - Draslík 598.2 mg
 - Vláknina 5751.9 mg
 - Vitamín A 5751.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 6.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 351.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
 - 
                                2
Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček.
 - 
                                3
Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice.
 - 
                                4
Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme.