Německé perníčky
Suroviny
- 250 g Sirup zlatý
- 65 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr krupice
- 200 g Ořechy lískové
- 65 g Kandovaná citronová kůra
- 50 g Cukr krystal
- 530 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 kávová lžička Rum
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Kardamom
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 18 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 160 mg
- Vláknina 7850.1 mg
- Vitamín A 7850.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Plechy vyložíme pečicím papírem, perníčky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. 
- 
                                2Máslo s řepným sirupem ve velkém kastrole na mírném plameni za stálého míchání vaříme, až se cukr rozpustí. Poté mícháme do vychladnutí. 
- 
                                3V míse promícháme mouku (odložíme 30 g na posypání válu), mleté oříšky, mleté koření, kypřicí prášek, drobně pokrájenou kůru a sodu smíchanou s rumem. Směs vmícháme do máslové směsi. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky. 
- 
                                4Odpočinuté těsto na moukou posypaném válu rozválíme na placku o tloušťce asi 5 mm, vykrájíme obdélníčky (3x7 cm). Obdélníčky potřeme máslem, posypeme hrubým krystalem a vložíme na plechy. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. 
- 
                                5Upečené perníčky necháme vychladnout na mřížce. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        