Turecký med

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mandle
  • 250 g Cukr krupice
  • 6 g Cukr hroznový (glukóza)
  • 100 g Pistácie
  • 150 ml Med včelí
  • 80 ml Voda pitná
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 948 kcal
  • Sacharidy 118 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 54 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 118 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 854.7 mg
  • Vláknina 23600 mg
  • Vitamín A 23600 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 20.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle a pistácie dobře opražíme. Cukr smícháme s 80 ml vody a glukózovým cukrem a uvedeme k varu. Bílky mezitím vyšleháme v tuhý sníh. Když teplota sirupu dosáhne 140 °C, přilijeme med a ohřejeme až na 143 °C.

  • 2

    Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně. Přimícháme sníh a stále mícháme. Směs přelejeme do hrnce postaveného ve vařící vodní lázni a stále mícháme. Propracováváme 10 minut, poté přisypeme mandle a pistácie.

  • 3

    Formu, vyloženou papírem na pečení, naplníme směsí, překryjeme vršek další vrstvou papíru a necháme zcela ztuhnout.

  • 4

    Poté turecký med pokrájíme na libovolně velké kousky.

Komentáře k receptu