Velikonoční plněný chléb s bylinkami
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Tvaroh měkký
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do perníku
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Kopřiva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 635 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 14 g
- Sodík 336 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 134.7 mg
- Draslík 121.7 mg
- Vláknina 1518.5 mg
- Vitamín A 1518.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Kopřivy spaříme a nasekáme, petrželovou nať a kopr nakrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme i s natí. 
- 
                                2Měkký tvaroh našleháme se solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli, kopřivy a bylinky. 
- 
                                3Mouku prosejeme na vál s kypřícím práškem, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, přidáme sůl a kmín. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce alespoň hodinu odpočinout. 
- 
                                4Z těsta oddělíme čtvrtinu, zbylé rozválíme na placku, potřeme tvarohovou nádivkou, zavineme, konce podložíme, aby nádivka nevytékala, a na několika místech lehce propícháme vidličkou. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. 
- 
                                5Ze zbylého těsta vyválíme tři válečky, z kterých upleteme copánek, kterým položíme po délce do středu závinu. Potřeme závin rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 175°C pečeme, až závin zrůžoví. 
- 
                                6Chléb porcujeme až po vychladnutí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        