Velikonoční vajíčkový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Listové těsto
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 70 g Sýr Parmezán
  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 300 g Kopřiva
  • 150 g Sýr Ricotta
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 10 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 781 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 528 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 467.1 mg
  • Draslík 709.2 mg
  • Vláknina 11657 mg
  • Vitamín A 11657 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    8 vajec uvaříme natvrdo, scedíme, necháme vychladnout a oloupeme je. Listové těsto rozmrazíme, špenát a kopřivy očistíme, umyjeme a spaříme v horké vodě. Necháme vychladnout, zbavíme zbytečné vody, drobně nasekáme, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, vlijeme olej, rozklepneme 2 celá vejce a dobře promícháme. Sýry Ricottu i Parmezán nastrouháme, smícháme a vmísíme do připraveného špenátu.

  • 2

    Vál posypeme moukou, listové těsto rozdělíme na tři díly, z každého dílu rozválíme plát o velikosti dortové formy tak, aby přesahoval její okraje. Prvním plátem vyložíme dno formy, potřeme ho máslem, na něj položíme druhý rozválený plát. Potom rozložíme špenátovou náplň, do ní dáme celé vejce špičkou dolů, vše přikryjeme třetím plátem listového těsta. Ten také potřeme máslem, okraje zavineme, vrchní těsto propíchneme vidličkou a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 60 minut (až do zlatova).

  • 3

    Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné porce a podáváme.

Komentáře k receptu