Velikonoční koblihy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 200 g Džem meruňkový
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 0.1 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 464 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 291.3 mg
  • Draslík 222.6 mg
  • Vláknina 5100.5 mg
  • Vitamín A 5100.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.

  • 2

    Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.

  • 3

    Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.

  • 4

    Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.

  • 5

    Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.

Komentáře k receptu