Jablečný likér

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Jablka
  • 250 ml Calvados
  • 100 ml Sirup cukrový
  • 0.5 l Šťáva jablečná 100%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 100 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 26.8 mg
  • Vláknina 1150 mg
  • Vitamín A 1150 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá jablka (nejlépe červená) osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, okvětí a jádřinců. Jablka nakrájíme se slupkou na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy.

  • 2

    Ve větším nerezovém hrnci si zahřejeme čistou jablečnou šťávu na 80°C. Hned k nim přidáme jablka, která musí být zakrytá tekutinou. Důležité je, abychom teplotu udrželi ještě 2 minuty. Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji odlisujeme od výlisků (asi 50 g) a rychle ji opět zchladíme. Šťávu (asi 700 ml) necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stáhneme.

  • 3

    Na 1 l likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml jablečného destilátu a 100 ml invertního cukrového sirupu. Pode chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 l likéru je přibližně 18%.

Komentáře k receptu