Čokoládový dezert s peprmintovým krémem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 30 g Pistácie
 - 50 g Cukr krupice
 - 50 g Čokoláda mléčná
 - 130 g Sušenky BeBe kakaové
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.8 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.75 dl Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Likér peprmintový
 - 4 polévková lžíce Likér čokoládový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 132 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 319.1 mg
 - Draslík 142.2 mg
 - Vláknina 4226.3 mg
 - Vitamín A 4226.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci cukru. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
 - 
                                2
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 12-15 minut.
 - 
                                3
Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžicí nastrouhané citronové kůry, 50 g cukru krupice a 1 špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme, až do doby, kdy zažne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Do kastrolku dáme želatinu, přilijeme 0.8 dl smetany a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak přimícháme 3 lžíce peprmintového likéru, 4 lžíce čokoládového likéru, vyšlehané 4 žloutky a 50 g cukru. Za stálého šlehání želatinu se žloutky přivedeme k varu, vaříme je 30-60 sekund (podle návodu) a hned odstavíme z plotny. Pak směs chvíli mícháme do doby, kdy bude mít správnou konzistenci hustoty.
 - 
                                5
2.2 dl vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme, až bude dostatečně hustá. Postupně budeme zapracovávat šlehačku do krému, který potom navrstvíme na korpus.
 - 
                                6
Krém posypeme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme pistáciovými oříšky a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
 - 
                                7
Vychlazený dezert nakrájíme a podáváme.