Zelné buchtičky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 800 g Zelí hlávkové bílé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.11 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 369 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 155.2 mg
 - Draslík 397.8 mg
 - Vláknina 19473.8 mg
 - Vitamín A 19473.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73.3 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Menší hlávku bílého zelí očistíme, rozpůlíme, vykrojíme košťál, nakrájíme ho nadrobno (nebo nastrouháme). Dáme ho do hrnce na rozpálené máslo s olejem. Přidáme k němu sůl, cukr, kmín a pepř. Zelí promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut doměkka. Poté ho necháme vychladnout.
 - 
                                2
Připravíme si těsto: k vychladnutému zelí nalijeme 1 dl mléka, ve kterém jsme si rozmíchali kvasnice. Přidáme do něj 2 vejce, celozrnnou mouku a vše důkladně promícháme. těsto dáme na pomoučený vál a uhněteme polotuhé těsto. Podle potřeby přidáme hladkou mouku.
 - 
                                3
Z těsta vyválíme válečky silné asi 2 cm, dlouhé 7-8 cm. V pekáčku si rozehřejeme olej. Podlouhlé buchtičky poskládáme na plech asi 1 cm od sebe, povrch potřeme rozpuštěným máslem. Necháme je v teple asi 15-20 minut vykynout.
 - 
                                4
Pečeme při 200°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečené zelné buchtičky vyklopíme do mísy a hned teplé podáváme.