Univerzální odpalované těsto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 178 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 0 g
 - Cholesterol 135.2 mg
 - Draslík 38.9 mg
 - Vláknina 1050 mg
 - Vitamín A 1050 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vodu v kastrůlku přivedeme k varu. Přidáme sůl, 200 g na kousky nakrájeného másla a opět přivedeme k varu. Vsypeme mouku a metlou za stálého míchání, při nízké teplotě, rychle mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a dno kastrůlku. Těsto má být také hladké.
 - 
                                2
Vařečkou ještě těsto mícháme 3-4 minuty, aby vznikla koule a na dně kastrůlku bílý povlak.
 - 
                                3
Teplé těsto přeložíme do studené nádoby, kde ho mícháním mírně vychladíme. Postupně přidáváme po 1 vejci až vypracujeme hladké a lesklé těsto.
 - 
                                4
Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Cukrářským sáčkem na, zbylým máslem vymazaném, plechu tvarujeme různé tvary podle toho, co budeme péct. Plech vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 180-200°C teplotě 25-30 minut. Teplota a doba pečení hodně záleží na velikosti tvaru a druhu pečiva.