Snídaňové loupáčky pro alergiky bez vajec
Suroviny
- 85 g Máslo čerstvé
 - 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 155 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Droždí sušené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 49 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 17.4 mg
 - Draslík 9.6 mg
 - Vláknina 2309.9 mg
 - Vitamín A 2309.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. Pro promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
 - 
                                2
15 g pokrájeného změklého máslo rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
 - 
                                3
Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla, horní část těsta přehneme dolů přes střed, spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Opakujeme ještě do třetice.
 - 
                                4
Potom těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
 - 
                                5
Následně těsto vybalíme z fólie, rozválíme na vále a opakujeme dvakrát stejný postup vyválení, složení a otočení, ale už žádné máslo nepřidáváme. Nakonec z těsta vyválíme 5 cm silný čtvercový plát, který rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Ty překrojíme úhlopříčně na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.
 - 
                                6
Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Papír potřeme olejem, předehřejeme troubu na 220 ºC.
 - 
                                7
V misce rozšleháme zbylé tři lžíce smetany s krupicovým cukrem, polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.
 - 
                                8
Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků a vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout na teplém místě.
 - 
                                9
Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.