Jáhlový nákyp s meruňkami
Suroviny
- 400 g Jáhly - loupané proso
 - 500 g Meruňky
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr krupice
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 hrst Hrozinky
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 l Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1146 kcal
 - Sacharidy 164 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 122 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 152 g
 - Cholesterol 255.1 mg
 - Draslík 649.8 mg
 - Vláknina 22928.4 mg
 - Vitamín A 22928.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.7 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 47.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z mléka, jáhel a soli uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladit.
 - 
                                2
Utřeme polovinu másla a cukru spolu s vanilkovým cukrem a žloutky, smícháme s kaší a rozinkami a rozdělíme na poloviny.
 - 
                                3
Jednu polovinu rozetřeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe půlkami omytých meruněk a poprášíme skořicí. Přikryjeme druhou polovinou kaše.
 - 
                                4
Nákyp vložíme do středně vyhřáté trouby a chvíli zapečeme. Potom na nákyp rozetřeme ušlehaný sníh z bílků a dopečeme dozlatova.