Zapečená jahelná kaše se švestkami
Suroviny
- 300 g Jáhly - loupané proso
 - 250 g Švestky sušené
 - 100 g Cukr krupice
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 400 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 75 l Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 9201 kcal
 - Sacharidy 983 g
 - Tuky 308 g
 - Sodík 137 mg
 - Bílkoviny 615 g
 - Uhlovodany 120 g
 - Cholesterol 208 mg
 - Draslík 663.1 mg
 - Vláknina 21757.8 mg
 - Vitamín A 21757.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly přebereme, prolijeme vroucí vodou a dáme do horké vody se špetkou soli vařit. Když se voda začne vyvařovat, přiléváme mléko, přidáme polovinu másla a pilně mícháme. Před koncem varu vsypeme polovinu cukru.
 - 
                                2
V mezičase uvaříme sušené švestky, přecedíme, necháme okapat, vypeckujeme a rozpůlíme.
 - 
                                3
Pekáček vymažeme tukem, na dno dáme polovinu uvařených jáhel, poklademe švestkami a překryjeme zbylými jáhly. Vše zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a na ně rozložíme pokrájenou druhou polovinu másla.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny až čtyřicet minut. Hotový jahelník sypeme skořicovým cukrem.