Vývar z kostí s jáhlami
Suroviny
- 62.5 g Celer bulvový
 - 100 g Jáhly - loupané proso
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 7.5 g Máslo čerstvé
 - 7.5 g Zelí hlávkové bílé
 - 25 g Houby čerstvé
 - 87.5 g Hovězí žebra
 - 87.5 g Kosti hovězí morkové
 - 87.5 g Hovězí oháňka
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 0.5 ks Cibule
 - 0.5 ks Mrkev kořen
 - 0.5 ks Rajčata
 - 0.25 ks Petržel - nať
 - 6.5 ks Pepř 4 barev
 - 0.38 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.25 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 77 g
 - Sodík 623 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 20.8 mg
 - Draslík 252.8 mg
 - Vláknina 50765.6 mg
 - Vitamín A 50765.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly v sítu 2x spaříme a necháme okapat. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
Jáhly a houby dáme do hrnce, zalijeme (1.2 l) vývarem z kostí, přidáme kmín, dochutíme mořskou solí a pomalu vaříme asi 20-30 minut.
 - 
                                3
V pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme, povaříme ji ještě asi 5-7 minut a podáváme.
 - 
                                4
Hovězí vývar z kostí [27725]:
 - 
                                5
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
 - 
                                7
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.