Jáhlové šišky s mákem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 817 kcal
 - Sacharidy 95 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 324 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 95 g
 - Cholesterol 48 mg
 - Draslík 287.8 mg
 - Vláknina 20400 mg
 - Vitamín A 20400 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 47.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly v sítu promyjeme 2x vařící vodou (1 litr), pak je dáme do hrnce s 5 dl vody a 1/2 lžičkou soli. Vaříme je 30 minut a vyklopíme je do mísy. Vychladlé smícháme s moukou na polotuhé až tuhé těsto.
 - 
                                2
Na vále posypaném moukou si těsto dobře zpracujeme a vyválíme na tenké válečky, asi 1,5 cm silné a 4–5 cm dlouhé.
 - 
                                3
V misce smícháme pomletý mák s práškovým cukrem a vanilkovým cukrem.
 - 
                                4
V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli.
 - 
                                5
Když se voda začne vařit, šišky do ní naházíme, promícháme a jakmile vyplavou napovrch, tak je hned vybíráme děrovanou naběračkou, dáváme je na talíře, posypeme připraveným mákem, polijeme rozpuštěným máslem a ihned teplé podáváme.