Jáhlové rizoto
Suroviny
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 200 g Jáhly - loupané proso
 - 400 g Kuřecí prsa
 - 200 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 200 g Mrkev sterilovaná
 - 100 g Kukuřice sladká v nálevu
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Vegeta bylinková
 - 2 ks Cibule
 - 8 ks Okurky nakládané
 - 2 ks Hřebíček
 - 1.1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 8951 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 70 mg
 - Draslík 873.7 mg
 - Vláknina 31839.5 mg
 - Vitamín A 31839.5 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.3 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do rendlíku vložíme omytá kuřecí prsa, přidáme (sůl 0.5 lžičky), hřebíček, očištěnou cibuli a kmín. Přilijeme 5 dl vody a pod pokličkou maso uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 35-40 minut.
 - 
                                2
Mezitím jáhly spaříme 1 litrem vařící vody. Potom je dáme do hrnce s lžičkou soli, zalijeme je 5 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme je 35 minut.
 - 
                                3
Uvařené maso pokrájíme na kousky. Očistíme ještě jednu cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi zpěníme dozlatova. Sterilovaný hrášek s mrkví a sterilovanou kukuřici scedíme a necháme odkapat.
 - 
                                4
Jáhly dáme do mísy, přidáme k nim maso, přidáme k nim odkapanou zeleninu, zpěněnou cibuli, pepř, Vegetu a vše dobře promícháme. Dochutíme podle chuti solí.
 - 
                                5
Směs dáme do pekáče vymaštěného olejem. Povrch rizota posypeme strouhaným sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.
 - 
                                6
Pečeme 20 minut při 200°C dozlatova.
 - 
                                7
Rizoto rozdělíme na talíře a ke každé porci dáme 2 ks sladkokyselých okurek a podáváme.