Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy
Suroviny
- 200 g Jáhly - loupané proso
 - 20 g Cukr vanilka
 - 20 g Cukr skořicový
 - 500 g Meruňky
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko plnotučné
 - 4 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 904 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 229 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 97 g
 - Cholesterol 511.9 mg
 - Draslík 705.7 mg
 - Vláknina 17972.2 mg
 - Vitamín A 17972.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 406.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly vsypeme do síta, propláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme jáhly do vhodného hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 8-10 minut. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme, na mírném ohni povaříme dalších 10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Žloutky v misce smícháme s vanilkovým cukrem, medem, skořicovým a krupicovým cukrem na světlou pěnu. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlých jáhel a promícháme.
 - 
                                3
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme moukou a roztáhneme do ní půlku připravené jáhlové směsi. Na směs naskládáme půlky vypeckovaných meruněk a rozložíme na ně zbylou jáhlovou směs. Povrch posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh. Vytáhneme po 30 minutách zapékací mísu z trouby. Rychle na povrch rozložíme ušlehaný tuhý sníh a ihned opět vrátíme do horké trouby. Pokračujeme v pečení, při stejně teplotě dalších 10-15 minut.
 - 
                                4
Po upečení vytáhneme zapékací misu z trouby, nákyp necháme mírně vychladnout a odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme.