Telecí bramboračka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 160 g Brambory
  • 80 g Celer bulvový
  • 200 g Celer bulvový
  • 80 g Kapusta růžičková
  • 150 g Kedlubna
  • 80 g Mrkev kořen
  • 600 g Telecí maso přední
  • 80 g Petržel kořen
  • 500 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Petržel kořen
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Krupky trhané
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 660 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 248 g
  • Sodík 800 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 261 mg
  • Draslík 1648.9 mg
  • Vláknina 24589.3 mg
  • Vitamín A 24589.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 154.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Oloupanou mrkev, celer a petržel omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. 2 lžíce drobných krupek dobře promyjeme. Celerovou a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V hrnci na 3 lžicích rozpuštěného másla pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě) za občasného promíchání podusíme přibližně 5-7 minut. Přidáme 2 lžíce drobných krupek, promícháme, přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme minimálně 15 minut. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem a majoránkou. Přimícháme 1 lžíci rajčatového protlaku, petrželovou nať a podáváme.

  • 3

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 4

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 5

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 6

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 7

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 8

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu