Omáčka maltézská

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 10 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Šunka dušená
  • 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Pepř černý mletý
  • 1 ks Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 0.5 ks Citronová šťáva
  • 0.5 ks Pomerančová šťáva
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 šálek Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 64883 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 173.4 mg
  • Draslík 367.9 mg
  • Vláknina 5131.7 mg
  • Vitamín A 5131.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.

  • 2

    Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.

  • 3

    Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.

  • 4

    Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.

  • 5

    Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.

  • 6

    Na závěr smícháme 2 díly základní ochucené majonézy s 1 dílkem neslazené ušlehané smetany.

  • 7

    Do takto připravené majonézy vmícháme šunku velmi jemně nasekanou, šťávu z citrónu a pomeranče, špetku pepře a vše řádně rozmícháme.

Komentáře k receptu