Krůta plněná sladkou nádivkou
Suroviny
- 300 g Kaštany jedlé
 - 100 g Sádlo vepřové škvařené
 - 200 g Rýže loupaná
 - 3 g Hřebíček
 - 5 g Skořice mletá
 - 40 g Oříšky piniové
 - 200 g Hrozinky
 - 6 g Pepř černý mletý
 - 100 g Sůl
 - 6 g Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Jablka
 - 1 dl Víno bílé
 - 2 dl Voda pitná
 - 5 kg Krůta mražená
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 3884 mg
 - Bílkoviny 113 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 423.3 mg
 - Vláknina 5936.2 mg
 - Vitamín A 5936.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na hlubší pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájené krůtí vnitřnosti a 5 minut restujeme. Nakonec přisypeme hrozinky, skořici, piniové oříšky, vyloupané jedlé kaštany, hřebíček a rýži. Vše zalijeme vínem a vodou, promícháme a necháme 30 minut vařit na mírném ohni. Po odstavení osolíme, opepříme a vzniklou směsí naplníme vykuchanou krůtu, kterou uvnitř potřeme solí. Krůtu zašijeme, vložíme na pekáč, pořádně osolíme a okmínujeme. Do všech rohů pekáče dáme půlky jablka a pečeme asi 4 hodiny ve středně vyhřáté troubě nejprve zakrytý alobalem, často podléváme.
 - 
                                2
Krůtu porcujeme vystydlou, aby se náplň při krájení nevydrolila, potom krátce dopečeme a servírujeme porce zalité vypečenou šťávou.