Koláčky s piniovými oříšky
Suroviny
- 160 g Máslo čerstvé
 - 180 g Cukr krupice
 - 120 g Cukr moučkový
 - 80 g Cukr hroznový (glukóza)
 - 100 g Oříšky piniové
 - 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Čokoláda na vaření
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 6 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 - 3.5 polévková lžíce Sirup cukrový
 - 3 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 818 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 109 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 237.1 mg
 - Draslík 177 mg
 - Vláknina 3244 mg
 - Vitamín A 3244 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Prosijeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme máslo, cukr, 1 vejce, 2 žloutky a prsty promícháme. Z prohněteného těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a vložíme alespoň na hodinu do lednice.
 - 
                                2
Vychlazené těsto rozválíme na osm placek o průměru asi 15 cm a vyložíme jím osm formiček s odnímatelným dnem o průměru 10 cm. Těsto ve formičká přikryjeme pečícím papírem a zatížíme. Vložíme na 10 minut do lednice.
 - 
                                3
Takto připravené pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut. Poté odstraníme papír a zatížení a pečeme dalších 8 minut. Formičky vyjememe a teplotu snížíme na 180 °C.
 - 
                                4
Rozlámeme čokoládu do hrnce, přidáme máslo a za stálého míchání zahříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí a nesmísí.
 - 
                                5
Vmícháme zbývající suroviny a náplň rozdělíme do upečených koláčků. Pečeme dalších 25-30 minut. Po upečení necháme koláčky mírně vychladnout a poté je vyklopíme. Podáváme teplé nebo pokojové teploty, nikoliv vychlazené.