Indická kachna s kari rýží
Suroviny
- 50 g Mandle
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Rýže loupaná
- 6 kávová lžička Sůl
- 6 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Kachna domácí
- 3 ks Cibule
- 1.2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Paprika mletá pálivá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 46 g
- Sodík 794 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 73 mg
- Draslík 196.5 mg
- Vláknina 7197.3 mg
- Vitamín A 7197.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko, nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce. 
- 
                                2Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru. 
- 
                                3Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme. 
- 
                                4Křídla i kosti dáme vařit do 0,5 l studené vody se lžičkou soli na vývar. 
- 
                                5Mandle vsypeme do čtvrt litru vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. 
- 
                                6Vykostěnou kachnu rozdělíme na 6 porcí, osolíme a ze všech stran opečeme do zlatova na rozpáleném sádle. 
- 
                                7Porce kachny přendáme do jiné nádoby, do sádla dáme zpěnit 2 nadrobno rozkrájené cibule, pálivou papriku a 5 lžiček kari. Chvíli za stálého míchání opékáme, poté zalijeme vývarem z kostí, vrátíme porce kachny, přiklopíme pokličkou a ve středně vyhřáté troubě dusíme do měkka. 
- 
                                8Rýži přebereme, vypereme a scedíme. 
- 
                                9Na másle necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli se lžičkou kari, přidáme scezenou rýži a za stálého míchání půl minuty opékáme. Zalijeme 450 ml vody, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme, aby se rýže u dna nepřichytila. Chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut dusit do trouby. Hotovou rýži před podáváním načechráme vidličkou. 
- 
                                10Plátky mandlí nasucho opražíme na pánvi. 
- 
                                11Hotovou kachnu vyjmeme a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Chvilku povaříme. 
- 
                                12Na talíř položíme kopeček kari rýže, na něj umístíme porci kachny, přelijeme omáčkou a posypeme plátky pražených mandlí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        