Oříškový dort s pomeranči
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy lískové
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana na šlehání
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 2 ks Pomeranče
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 596 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 36 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 195.9 mg
- Draslík 233.7 mg
- Vláknina 6214 mg
- Vitamín A 6214 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 540.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dortovou formu vytřeme máslem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. 
- 
                                2V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, vlažnou vodu a třeme do pěny. Poté přimícháme po částech mouku a na závěr pevný sníh z bílků. 
- 
                                3Hotové těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. 
- 
                                4V mezičase si připravíme náplň. V mléce rozšleháme pudinkový prášek a uvaříme pudink podle návodu. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout. 
- 
                                5V míse utřeme změklé máslo s cukrem, po částech vmícháme vychladlý pudink. Smetanu dobře ušleháme, přimícháme do směsi a na závěr mleté oříšky. 
- 
                                6Upečený dortový korpus necháme zcela vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, naplníme zhruba polovinou krému, znovu spojíme a zbylým krémem potřeme dort po povrchu. 
- 
                                7Pomeranče omyjeme, osušíme, škrabkou na kůru naškrábáme tenké proužky. Pomeranče poté oloupeme, rozdělíme na dílky a odblaníme. 
- 
                                8Dort ozdobíme dílky pomeranče a zasypeme pomerančovou kůrou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        