Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi
Suroviny
- 55 g Cukr třtinový
- 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Ořechy lískové
- 5 g Ořechy vlašské
- 50 g Mouka polohrubá
- 55 g Cukr moučkový
- 200 ml Voda pitná
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Hřebíček
- 1 ks Skořice celá
- 2 ks Badyán
- 2 ks Kdoule
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 16 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 111.1 mg
- Draslík 150.3 mg
- Vláknina 15720.8 mg
- Vitamín A 15720.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky. 
- 
                                2Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou. 
- 
                                3Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku. 
- 
                                4Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        