Jednoduchý citronový dort s mandlemi
Suroviny
- 185 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 30 g Mandle
- 125 g Žervé
- 155 g Samokypřicí mouka
- 185 g Tvaroh citronový
- 220 g Cukr moučkový
- 125 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 473 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 26 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 125.8 mg
- Draslík 61.8 mg
- Vláknina 1544.4 mg
- Vitamín A 1544.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Ve velké míse důkladně promícháme máslo, rozšlehaná vejce, krupicový cukr, mouku, citronový tvaroh, mléko a mleté mandle. 
- 
                                2Vymažeme formu a vyložíme papírem na pečení. Přemístíme do ní těsto a pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený korpus necháme 5 minut odpočinou ve formě, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. 
- 
                                3Mezitím si připravíme polevu. V mixéru promixujeme cca 1 minutu žervé, citronovou kůru, moučkový cukr a citronovou šťávu. Když nám vznikne roztíratelná hmota, potřeme jí vrchní část vychladlého dortu. Posypeme opraženými mandlovými lupínky, nakrájíme a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        