Ulutma

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 250 g Ořechy vlašské
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 500 g Listové těsto
  • 800 g Cukr krupice
  • 100 g Mandle
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 1 ks Citrony
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 5 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Krupice dětská
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 536 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 136.5 mg
  • Draslík 163.4 mg
  • Vláknina 5200.2 mg
  • Vitamín A 5200.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.4 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme 60 g másla a 200 g cukru, postupně přimícháme 8 žloutků, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 250 g pomletých ořechů a prosátou hladkou mouku a krupici. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z 8 bílků.

  • 2

    Listové těsto si rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále každý díl vyválíme na tenký plát o rozměrech pečicího plechu. Na olejem vymazaný plech položíme jeden plát těsta, na který rozetřeme vyšlehané ořechové těsto a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Takto připravený koláč pokrájíme ostrým nožem na trojúhelníky, ale nedokrojíme až na dno. Plech s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 170°C a dopečeme. Upečená ulutma by měla mít zlatohnědou kůrku.

  • 3

    Po upečení necháme moučník vychladnout a polijeme ho hustým sirupem, který jsme si uvařili z 5 dl vody, 2 lžic citronové šťávy a 800 g cukru. Politou ulutmu posypeme rozsekanými mandlemi a necháme ztuhnout.

  • 4

    Porce krájíme na předem označené trojúhelníky a podáváme k černé kávě.

Komentáře k receptu