Fíkové slatko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 kg Fíky čerstvé
  • 1 kg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 4631 kcal
  • Sacharidy 1203 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 1203 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2485 mg
  • Vláknina 67400 mg
  • Vitamín A 67400 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 97 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fíky pořádně omyjeme, párátkem propíchneme na několika místech, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Vaříme 5 minut, vodu slijeme, nalijeme na ně další čistou vodu a znovu vaříme 5 minut.

  • 2

    Tento postup opakujeme 3x, pak je scedíme a necháme odkapat.

  • 3

    V druhém hrnci mezitím svaříme sirup z 8 dl vody a 1 kg cukru, vložíme do něj fíky a vaříme do doby až sirup zhoustne, bude mít hustou konzistenci, je průhledný. Na zkoušku, že je dobře uvařený, kápneme na talířek trochu sirupu, ten by měl držet tvar.

  • 4

    Během vaření občas sladko promícháme a před koncem vaření přidáme lusk vanilky a plátky chemicky neošetřeného citronu (můžeme nahradit 5 g kyseliny citronové a 1 balíčkem vanilkového cukru).

  • 5

    Hotový fíkový džem - sladko nalijeme do čistých suchých sklenic, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a po vychlazení je převrátíme a uskladníme.

Komentáře k receptu