Zapečené Rigatoni s parmskou šunkou a rukolou
Suroviny
- 200 g Těstoviny Rigatoni
 - 150 g Šunka parmská
 - 100 g Sýr Gorgonzola
 - 200 g Rukola
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 0.23 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 979 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 245.8 mg
 - Draslík 364.7 mg
 - Vláknina 6403 mg
 - Vitamín A 6403 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.2 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 67.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rigatoni uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Přes cedník scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Šunku nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V pánvi rozpálíme olej a do zlatova osmahneme na něm cibuli. K cibuli přidáme šunku, česnek, promícháme. Pánev odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Předehřejem troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC, rozdrobíme gorgonzolu, promícháme ji s vejci a smetanou. Směs dochutíme solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a dohladka utřeme.
 - 
                                4
Zapékací formu vymažeme máslem. Uvařené rigatoni smícháme se šunkou a vložíme do zapékací formy. Těstoviny přelijeme směsí sýra a smetany, vložíme do trouby a zapékáme přibližně 30 minut.
 - 
                                5
Opláchneme rukolu, necháme okapat a lístky natrháme na větší kousky. Na teflonové pánvi bez oleje opražíme piniová jádra.
 - 
                                6
Po uplynutí doby těstoviny vyjmeme z trouby, posypeme je rukolou, tenkými plátky Parmezánu a piniovými jádry. Naporcujeme na talíře, ještě teplé podáváme.