Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Melasa
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Dýně
 - 2 ks Pórek
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Koriandr mletý
 - 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 638 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 9.5 mg
 - Draslík 1676.2 mg
 - Vláknina 9646.3 mg
 - Vitamín A 9646.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.9 mg
 - Vitamín E 5.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 190 °C. Omytou dýni podélně rozřízneme a vybereme z ní semínka. Řezné plochy dýně natřeme lehce olejem a položíme dužinou na pečicí papír na plechu. Vložíme plech do trouby a hodiny pečeme, dokud dýně nezměkne. Vyndáme z trouby, necháme dýni vychladnout a pak ji oloupeme. Pokrájíme dužninu na kostičky.
 - 
                                2
V kastrolu rozpustíme máslo. Omytý pórek nakrájíme na kolečka a vložíme na máslo. Dusíme 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Přisypeme kari a kmín a ještě minutu dusíme.
 - 
                                3
Přidáme k pórku do kastrolu dýni, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme melasu. Dochutíme. Počkáme, dokud nepřijde směs k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme kastrol poklicí a necháme 20 minut vařit na mírném ohni.
 - 
                                4
Hotovou polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Potom ji vlijeme zpět do kastrolu. Přidáme koriandr a smetanu. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ovšem už nevaříme. Servírujeme.