Brynzový koláč
Suroviny
- 30 g Droždí
 - 100 g Sýr Brynza
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 200 g Mouka pšeničná hrubá
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Olej stolní
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 484 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 117.1 mg
 - Draslík 232.1 mg
 - Vláknina 6561 mg
 - Vitamín A 6561 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 65 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku se solí smícháme v míse.
 - 
                                2
Ze 100ml vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který s vejcem, olejem a zbylým mlékem přidáme k mouce.
 - 
                                3
Vypracujeme hladké těsto, zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a 40 minut necháme kynout.
 - 
                                4
Poté těsto rozválíme, přeneseme na vymazaný plech a prsty vytvarujeme 2cm okraj, který potřeme olejem.
 - 
                                5
Ušleháme smetanu se solí, vmícháme rozšlehaná vejce a směs rozetřeme na těsto.
 - 
                                6
Posypeme sýrem, lžičkou rozmístíme kopečky brynzy smíchané s paprikou.
 - 
                                7
Pečeme na 225 stupňů, když začne koláč růžovět dopékáme na 180 stupňů.