Hrášková polévka s bylinkami
Suroviny
- 200 g Hrášek
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 ks Bazalka
 - 0.5 l Voda pitná
 - 3 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Olej stolní
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 163 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 202 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 11.4 mg
 - Draslík 146.4 mg
 - Vláknina 6605.8 mg
 - Vitamín A 6605.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z másla, oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji trochou vody, rozšleháme a povaříme 5 minut. Přidáme hrášek, očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev a dále vaříme asi 15 minut.
 - 
                                2
Potom do polévky přidáme mléko, sůl, omyté bylinky a rozmixujeme ji. Znovu přihřejeme k varu.
 - 
                                3
Podáváme s osmaženými kostičkami žemle.