Šumavská kulajda se zastřenými vejci
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Houby sušené
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Kopr čerstvý
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 0.5 kg Brambory
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 5 polévková lžíce Jíška instantní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 230 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 262.3 mg
 - Draslík 1003.9 mg
 - Vláknina 8474.5 mg
 - Vitamín A 8474.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do 1 l studené vody.
 - 
                                2
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky.
 - 
                                3
Do hrnce dáme houby i s vodou, ve které byly namočené, přidáme k nim brambory a kmín, podle chuti opepříme a osolíme a vaříme, až jsou houby i brambory měkké.
 - 
                                4
Do hrnce přimícháme smetanu, polévku zahustíme jíškou, dochutíme 1/2 lžící octa, zjemníme přimícháním másla a přisypeme nakrájený kopr.
 - 
                                5
V druhém hrnci přivedeme k mírnému varu lehce osolenou a octem okyselenou vodu a vkládáme do ní v naběračce rozklepnutá vejce. Vaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený uvařeným bílkem. Pak vejce vyjmeme a dáme do misky se studenou vodou.
 - 
                                6
Polévku rozlijeme do servírovacích talířů, do každé porce přidáme jedno zastřené vejce a podáváme.