Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 50 g Ořechy lískové
  • 20 g Droždí
  • 100 g Mouka žitná celozrnná
  • 50 g Ovesné vločky
  • 0.5 kávová lžička Med včelí
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 4.5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 295 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 318 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 298.4 mg
  • Vláknina 18803.7 mg
  • Vitamín A 18803.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

  • 2

    Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

  • 3

    Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,5 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné celozrnné mouky a 50 gramů ovesných vloček. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku a pekárnu zapneme.

  • 5

    V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 6

    Když pekárna upozorní zvukovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta celé lískové oříšky.

  • 7

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.

Komentáře k receptu