Švédská majonéza se smetanou a koprem
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice v prášku
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Olej olivový
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 57 g
- Sodík 99 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 98.4 mg
- Draslík 39.2 mg
- Vláknina 81.1 mg
- Vitamín A 81.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu a do hrnce umístíme vhodný rendlík (nebo misku). Do něj vložíme dva žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici, metlou vše rozšleháme. Poté budeme za stálého šlehání přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody, která majonézu ztuží.
-
2
Mladý čerstvý kopr omyjeme a drobně pokrájíme. K majonéze postupně přimícháme kysanou lahůdkovou smetanu i kopr.